2011. augusztus 6., szombat

Mindennapi kenyerünket - DNK 1,5

Durva ez a sok plágium, mi? Szellemi termék csórás... Szerencse, hogy ezúttal saját magam figyelmét kell felhívnom arra a tényre, hogy ez a cím már volt egy másik blog bejegyzésének címe. Kopirájtot meg viszonylag nehéz bejegyezni két szóra, bár lehet, hogy menne, csak drága. Mint az egyik futárszolgálat szolgáltatása, akikkel a minap beszéltem: fontos lett volna, hogy odaérjen egy dokumentum Moszkvába másnapra, erre végigtelefonáltam az összes ezzel foglalkozó céget. Mindegyik csak 2 napra vállalta, de az egyiknél az ügyfélszolgálatos lány olyan aranyos volt, hogy felajánlotta, hogy van egy különleges szolgáltatásuk, a küldeménnyel felültetik az egyik kollégát egy menetrend szerinti repcsire, és így ott van 1 napon belül a cucc. Csak 1,5 millió forint lenne a költsége... Mondtam, hogy nagyon kedves, de a küldemény értéke mintegy 538 Ft, telefonálok, ha a Jeruzsálem-gyémántot szándékozom feladni. Félreértés ne essék, tényleg értékeltem az erőfeszítését.
Visszatérve a mindennapi kenyerünkre: ahogy elnéztem, épp 3 éve sütöm ezt a fantasztikus kenyeret, és még mindig odavagyok érte. Már nem próbálom variálni, marad a bio fehérliszt, nem cserélem fel egy kis ezzel, egy kis azzal. Rendkívül nagy nehézségekbe ütközik az összeállítása: össze kell mindent keverni, lefedve kelni hagyni 1,5 órát és előforrósított tűzálló üvegtálban 35 percet fedővel, 10 percet fedő nélkül sütni 220 fokon légkeveréses sütőben. A lenti híres bácsi vaslábasban csinálja, és az enyém folyósabb szokott lenni (mert ő a 12 órás kelesztésűt csinálja), de tökmindegy, sikerülni fog! Jellemzői: kívül ropogós, belül illatos és puha. Tehát:



DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR 1,5 ÓRÁS KELESZTÉSSEL (DNK 1,5):
Hozzávalók: 750 dkg BL55 Bio fehérliszt, 1 EK szárított, vagy 3 dkg friss élesztő, 1 EK só, 4 dl melegvíz, 2 dl tej, 1 EK méz
Mit csináljunk vele: Keverjük össze (robotgéppel vagy fakanállal,tökmindegy), lisztezzük meg a tetejét. Kelesszük a tésztát konyharuhával letakarva 1,5 óráig ugyanabban az edényben. Melegítsük elő a sütőt (légkeveréses) 220 fokra. Ehhez a kenyérhez fedeles edény kell, jénai vagy vaslábos. Én jénait használok, nem kell vajazni és lisztezni, mert ha betesszük az üres jénait előmelegíteni, nem fog hozzátapadni. Meg mosogatni sem kell utána, nem egy utolsó szempont... Tegyük bele a  hajtogatott tésztát (ld. video! lisztes deszkán hajtogatni, hajtással lefelé helyezni a jénaiba - ha elmarad, akkor sincs baj) az edénybe, süssük lefedve 30 percig, fedő nélkül meg további 10-15 percig. Ha szép barnára sült és szétrepedezett a teteje, akkor kész.
Ez a változat tömöttebb lesz, mint a DNK eredeti, hosszan kelesztett változata, mert itt nincs idő a lukacsosodásra. Viszont ugyanolyan ropogós...
Művészes képek "how it's made":
Nem olyan, mintha Martha Stewart-tól nyúltam volna a képet??? Süssetek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...