2011. augusztus 4., csütörtök

Déli öböl vállkendő

Írtam már erről a kendőről, mert büszkeségem nem engedte sokáig parlagon heverni a témát. Neve: South Bay shawl
Azt is említettem, hogy Kata a blogján remekül leírta, hogy kell csinálni. De én egy kicsit még szájbarágósabban írom, ugyanis magamból indulok ki: enneka  rovatnak Corchet for Dummies lesz a neve.
Fontos elhinni, hogy ha már tudunk pálcákat horgolni, akkor ez is fog menni. Én sem tudok mintát olvasni, még mindig nem, de ezt kiizzadtam magamból, és felfogtam szép lassan. Talán megnyugtatóan hangzik, hogy csupán 2 pálcatípust használunk benne, láncszemet (LSZ vagy  amerikai angolul: CH) és egyráhajtásos pálcát (ERP vagy amerikai angolul: DCR).
Csupán 2 féle sor ismétlődik benne, a 2 kezdő sor után. A "sor" alatt egy háromszög befogóit értem (hohó, 4-es matek érettségi!), vagy egy kis sátrat (konyhanyelven), vagyis ez a háromszög alakú kendő úgy nő, hogy a háromszög átfogójának a közepén kezdem, és kifelé haladva egyre nagyobb befogókat készítek. Aztán egyszer csak abbahagyom, ha már elég nagy.
Csak a közepénél lesz más (duplán csinálom, ami éppen jön), és a végein a soroknak.
Így készül a láncszem:

Crocheting - Chain stitch from Garnstudio Drops design on Vimeo.
És így az egyráhajtásos pálca:

US:Double crochet (dc) / UK:Treble crochet (tr) from Garnstudio Drops design on Vimeo.

Így néz ki a sál mintája: ne feledjük, csak 2 féle sor váltakozik: a fekete és a piros:
A mintát úgy kell olvasni, hogy
- Első kezdő sor: Elkezdem a feketét (1-es sor) középen (4 LSZ), a mintán nézve elindulok jobbról balra (3 LSZ, 1 ERP a kezdő LSZ-be, 3 LSZ, 1 ERP a kedő LSZ-be).
- Második kezdő sor: Folytatom a pirossal: 3 LSZ (ez számít sormagasításnak, hogy nőhessen a kendő), megfordítjuk a munkát, hogy igaziból megint (mindig!) jobbról balra haladhassunk a horgolással. Ez a képen úgy van, mintha balról jobbra haladnék, de ez csak amiatt fontos, hogy lássam, hol tartok a mintában. Most jön 7 LSZ a hurokba (ez a hurok az előző sor 3 LSZ-éből áll), tehát nem a szemekbe szúrunk, hanem alá. Utána 1 ERP-t kell horgolni az előző sor ERP-jének a tetejébe, ez lesz a kendő közepe, ezért nem hurkoljuk, hanem az előző sor ERP-jének a tetejébe öltünk, hogy fixáljuk a közepét. Utána 7 ERP ugyanúgy a következő hurokba, majd még 1 ERP, de ezt az előző sor 4. LSZének tetejébe horgoljuk (rögzítés, ugye).
- Egyik fajta sor: A rajz alapján megint egy fekete sor jön: 3 LSZ magasításnak, megfordítom a munkát, további 3 LSZ, majd 1 ERP az előző sor utolsó ERP-jének a tetejébe. 1 LSZ, majd 3 ERP az előző sor 7 ERP-je közül a középső 3 tetejébe. 1 LSZ megint, majd 1 ERP az előző sor középső, rögzítő ERP-jének a tetjébe, 3 LSZ, 1 ERP ugyanoda középre, 3 LSZ, 1 ERP ugyanoda középre. Ez volt ennek a fajta sornak a kendő közepén horgolandó egysége. Most ismételjük meg a rajz alapján, amit eddig csináltunk.
- Másik fajta sor: A rajz alapján ez a 4, egy piros sor. 3 LSZ magasításnak, megfordítjuk a munkát, 7 ERP az előző sor hurkába. 1 LSz, 1 ERP az előző sor hármas egységű ERP-i közül a középsőnek a tetejébe, 1 LSZ. 7 ERP a következő hurokba, 1 ERP rögzítésnek az előző sor kendőközepi ERP-jének a tetejébe, 7 ERP a következő hurokba, és tovább a rajz alapján.

Így folytatódik tovább, vagyis az egyik és a másik fajta sorok ismétlődnek. Kérdés...? Az egyikből talán csak meg lehet tanulni, Katáéból vagy az enyémből...
Hogy milyen fonallal és mekkora tűvel csináljuk? Tökmindegy. Ha nagy tűvel horgolunk egy viszonylag vékony fonalat, akkor biztos kicsit összeugrós lesz, azt a végén blokkolni kell (megnedvesítve kifeszíteni gombostűkkel pl. egy ágybetétre, és hagyni megszáradni: megnő és szép formát kap).
Nálam most épp kettő készül, íme az egyik, Zsófié, egy türkiz színű pamutfonalból:


A kész kendő a másik oldalon is látható (a blog tetején a For sale/stb. fül alatt).
Ez most talált szerető gazdára, és át is keresztelődött EVA-ra, a gyönyörű Didymos hordozókendő után:

Ezt meg a barátnőmnek készítettem és Dunakavicsnak kereszteltem:

5 megjegyzés:

Hozzászólásodat ellenőrzés előzi meg:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...