2010. szeptember 22., szerda

Tísörtből...

Megint egy olyan projekt, amit én nem fogok megvalósítani, de nagyon tetszik. Nem mintha rém nehéz volna, de nem merem megígérni, mert még számon kéri valaki... De istenbiz', vásárolni textilszatyrokkal járok, kevéssé hat meg, hogy a teszkóban már pénzért adják a nejlonzacsikat, meg hogy az ósános nilonokra rá van vésve, hogy le fog bomlani, egyszer, de tényleg, majd tessék megfigyelni, és stopperral állni a szemétlerakó mellett.
Svédországban élő kedves ismerősömet faggattam, ugyan mennyire környezettudatosak a fejlett Nyugat-Európában az emberek és kicsit meglepődtem: ugyan simán lenéz a szomszédod, ha a sonkád csomagolóanyagánál nem külön szemetesbe dobtad a műanyag és papír részt, de az eldobható pelenkákkal semmi gondjuk, mert azt úgyis elégetik, hő, ezáltal energia lesz belőle. Hm. Érdekes önmegnyugtató logika.
Persze én sem biciklivel járok bevásárolni, de én még nem láttam tökéletes környezettudatost, no de erről egy későbbi adásban talán... Illetve biztosan.
Lássuk a mai ötletet: készítsünk pólóból bevásárlószatyrot! Én mndjuk általában úgy hasznosítom újra a pólóimat a mosógépben, hogy párszor kimosom a fehér pólóimat (imádom a fehér pólókat, bele tudnék fulladni), és azok aztán szép szürkék lesznek. Ekkor vagy befestem őket Simplicol textilfestékkel, vagy elviszem falura a szomszéd Aladáréknak.
De van, akinek ennél tovább terjed a fantáziája, nézzük pl. ezt a helyes kis video-t!


Persze vannak már megoldások is:
Készíthetünk kötényt is használt pólóból. Ehhez nem árt, ha főzünk néha, meg ha a főzéshez kötényt is hordunk.

Vagy csináljunk belőle könyv- ill. füzetborítót:
Ez az Etsy-s eladó pedig szatyrokat és szárítógépbe való párnácskákat (az meg mi???) készít használt pólókból. Alábbi képet szerettel küldöm Cinnamoon nevű kolleginámnak a Mamamin.
Mit lehet még egy tísörtből készíteni, aminek van értelme? Ha van ötletetek, ne habozzatok megosztani velem!

7 megjegyzés:

  1. a lebomlós zacsik tényleg lebomlanak. konkrétan szétestek azok amikbe tavaly a gumi flip-flop papucsaimat tettem el a gardróbba, és idén elő akartam venni. hozzáértem és porladt...
    és különbenis van nekik szép katicás táskájuk is, nemcsak a lebomlós zacsik.
    a pólós zacsiba max 1 kiló kenyér mehetne csak, az meg nálam nem pálya, nekem asszem sodronyból kéne horgolnom bevásárlószatyrot ha DIY-ökobio akarnék lenni ;-) :-D

    neusiedler

    VálaszTörlés
  2. Én is éppen valami hasonlót osztanék meg, ugyanis egy barátnőmék egyszer elmentek egy hétre nyaralni és bennfelejtették a szemetet a szemetesükben egy tacskós lebomlósnak hirdetett zacsiban és mire hazaértek szó szerint szétporladt.

    Ettől függetlenül mindent imádok, ami re...

    VálaszTörlés
  3. http://www.youtube.com/watch?v=ltEE9cEQRBg

    ez az, amikor felvágják a pólót csíkokra és mindenfélét horgolnak belőle, labdákat, foteleket, sapikat stb.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon rámentetek erre a lebomlás-kérdésre:)
    Örülök, hogy tényleg lebomlanak a lebomlósnak eladott zacskók, de tényleg... Igaziból azonban ezzel van a legkevesebb gondom. A megközelítésem inkább olyan, hogy ne félmegoldásokra legyünk büszkék, vagyis ne gyűjtsük szelektíven a szemetet, ha pazarlóan fogyasztunk, és ne lebomló zacskót lobogtassunk, hanem csökkentsük az energiafelhasználást (ez spéci most a multikra vonatkozott). Nagy téma, lesz róla szó, addig is: http://dolgaink.tk/ és http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=1949

    Szilva, az asszonyság ijesztő picit, és megőszültem, mire végigvágta a pólót de tökjó:) nem ismertem köszi!

    VálaszTörlés
  5. Egyszer a turiban találtam egy Didy Katja csíkos pólót (szerintem legalábbis tök olyan, meg a gyerek is egyből azt hitte rá h "hoppá"), és abból varrtam a gyereknek egy ujjatlan overált :) tök büszke vagyok magamra :D

    VálaszTörlés
  6. két gurigát még egymásra kellene ragasztani, majd az egészet egy kartonra, és ceruzataró? hmm?
    vagy mini papírhulladék gyűjtő:)))

    VálaszTörlés
  7. kiszekáltok ezzel a ceruzatartóval... :D

    VálaszTörlés

Hozzászólásodat ellenőrzés előzi meg:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...