2012. március 24., szombat

A VALÓSÁG ÉS ANNAK A MÁSA

Ebből majdnem szóviccet csináltam, de ellenállok a késztetésnek. Isteni ajándékötlet valósítottunk meg Kamcsival, olyan jól sikerült, hogy már több példány is csináltunk. Mindketten jól elvoltunk, és még valami hasznos is készült.
Egy ideje találtam egy vicces oldalt, ami az ötletet adta: a vállalkozás lényege, hogy beküldesz egy gyerekrajzot, és az alapján elkészítik a rajzra tökéletesen hasonlító játékot. Most nincs kedvem végigolvasni, hogy betehetek-e ide egy ilyen képet, mert már a fene se igazodik el ezen a sok jogon, minden blogger valami mást preferál, amit el kell olvasni, és ha jó fej vagyok, be kell tartani. Azokon szoktam röhögni, amikor valaki pl. megtiltja, hogy a horgolási mintája alapján készített cuccot eladd, és ez még nem hangzik irreálisan, de ha tudod, hogy a minta olyanból áll, hogy 2 alapszemet variál, akkor ez már nevetséges. Mindemellett riszpekt az alkotóknak, de azért nem Gizike birtokolja az egyráhajtásos pálca copy-right-ját. Szóval azért próbálok mindent betartani, de szerintem ez keveseknek sikerül, a legnagyobb jóindulat mellett sem.
Érdekes, hogy az oldal tulajdonosa felsorolja, hogy milyen más, hasonló tevékenységekkel foglalkozó alkotók léteznek rajta kívül, még furcsább, hogy a felirat szerint ezek fizetnek a megjelenésért az oldal gazdájának (Child's Own studio), és ez tulajdonképpen tetszik is nekem. Azt mondja ezzel, hogy elfogadom, hogy van konkurrenciám, de van saját stílusom, ami megkülönböztet, és így mindenkinek jó, mert én kapok egy kis zsebpénzt a többiektől, mert az én oldalam nagy forgalmat bonyolít, a többiek meg kapnak egy kis célközönséget már megtalált olcsó reklámot.
De ha ez a bejegyzés a kopirájtról akart volna szólni, akkor az lenne a címe.

Persze erről eszembe jutott egy ehhez szorosan kapcsolódó téma, mégpedig, hogy ezzel igaziból milyen probléma is van (amikor problémát írok, akkor egy apró kis elvi bökkenőre gondolok): ugye az ötlet lényege az, hogy a gyerek rajzol valami iszonyúan cukit és megismételhetetlent, és nagy meglepetésre megkapja azt a kis "tökéletlen" alkotást 3D-ben, babának megvarrva. és ettől ő nagyon boldog és elégedett lesz, mert felismeri.Ez bizonyára így is van, de ha nem tévedek, a képzelet pont úgy működik, hogy van egy kép a gyerek fejében, azt papírra veti, és az a fej-láb emberke az egy gyönyörű tündérkirálynő. Na mármost, ha a fej-láb emberkét 3D-be öntjük, akkor az vajon visszafelé is gyönyörű tündérkirálynő lesz a gyerek szemében...? (és eljött egy kávé ideje)
Hangsúlyoznám, hogy akárhogy is van, nagyon tetszik az ötlet, meg a megvalósítás is.

De visszatérve arra, amiről tényleg tudnék valami kopirájtot tuira nem bántó képet mutatni: az úgy volt, hogy Kamcsinak adtam egy hímzőrámára kifeszített, előre méretre vágott anyagot és egy illanós filcet, és azt az utasítást, hogy rajzolhat bármit, csak próbálja kerülni az ici-pici kis bigyókat, mert a maminak le fog zsibbadni a keze, amíg mindazt hímzőfonalba önti, amit ő rajzolt. Ebből lett először egy párna Sárának meg Bálintnak is születésnapjára, és egy Kamcsinak, mert hát pont neki ne csináltunk volna...?

2 megjegyzés:

  1. Ez milyen jó! és nagyon szép a kivitelezés is. Nagyik elalélnának egy ilyen ajándéktól :D

    VálaszTörlés
  2. köszönöm! van még más hasonló megvalósítás is, majd felteszem azt is.

    VálaszTörlés

Hozzászólásodat ellenőrzés előzi meg:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...