2012. április 23., hétfő

EVOLUTION

Még múlt év végén belebotlottam egy olyan honlapba, amiből elég nehéz volt kikeveredni. Fonalról van szó. Sokat voltam fonalközelben az utóbbi években, de bevallom, nem nagyon érintett meg elég hosszú ideig a fonalak világa. Aztán lassan bekúszott a tudatomba, és jó szokásom szerint mindent elolvastam a témáról, ami elérhető volt a neten. Mostanra már kialakult a preferenciám ezzel kapcsolatban: Kizárólag természetes alapanyagú fonal érdekel (gyapjú vor allem), azon belül pedig a színátmenetes fonalak.
Megismerkedtem (kicsit távolról, de folytatása következik) a gyapjú fonásával Adriennél, de rokkával még nem próbáltam, csak kézi orsóval, de azt inkább meghagyom kis színes hírnek, így nem lehet normális mennyiségeket készíteni, szóval meg kell tanulnom rokkázni.
Aztán lassan megtanultam horgolni. Mondanám, hogy ipari mennyiségben, de ismervén egy valóban ipari mennyiségben horgoló kolléganőt, Ronit, nem mondom. Ő a példaképem horgolásilag. Is. 
Továbbá beleszerettem a fonalfestésbe... (Adrienn segítségével ezt is lehet tanulni, mostanában is lesznek időpontok Csillaghegyen).
Érdekes módon egyelőre egyáltalán nem érdekel a természetes alapanyagokkal történő fonalfestés, macerásnak érzem, de tetszik a végeredmény. Két magyar lányt ismerek, aki így fest fonalat, az egyik Katbo, a másik Görgina.
Ez most azért lett ilyen rövid, mert ha hosszú lett volna, nem lenne vége. Gyakorlatilag az elmúlt 1 évem a horgolásról és a fonalakról szólt.
A horgolással kapcsolatos képeket, leírásokat, inspirációkat a horgolós Pinterest albumomban gyűjtöm.
Ez az egyik leginspirálóbb képem:

Természetesen gyapjúval, fonalakkal, fonalfestéssel kapcsolatos Pinterest albumom is van... Kedvenc képeim:


Nem rendes gyűjtő, akinek nincs Flickr albuma. Ez az én horgolós, fonalas Flickr-om, ahova a saját készítésű cuccokat töltöm, egy kép ebből is:


Ez pedig a saját festésű fonalak Flickr gyűjtőalbuma, egy kép innen:

Ebből talán ki is derült, hogy miféle fonalak a kis kedvenceim: a színátmenetesre festettek. Kérték páran, hogy írjak postot fonalfestésből, de nem szívesen írok le olyasmit, amiben még nem értem el a kívánt szintet. Persze ha forrás megtalálásból kellene bejegyzést írni, az menne. Az említett fonalas Pinterest albumom rengeteg fonalfestési tipp van, de biztosíthatok mindenkit, hogy az a technika, hogy hogyan kell nagyobb mennyiségben, optimális befektetett energiával megismételhető színűre festett fonalat gyártani, az SEHOL sincs leírva vagy lefilmezve. Szóval ha megtudom, én sem fogom leírni, hehe. Nem (csak) önzőségből, hanem azért, mert sokféle megoldás létezik. A célkitűzésem az, hogy két kedvenc fonalfestős oldalam alkotásait valaha megközelítsem a műveimmel. Közös bennük, hogy gyakorlatilag megfizethetetlenek számomra de sokat lehet tanulni tőlük.
Az egyik ilyen, amire korábban akadtam, a Twisted Fiber. Az ő színátmenetes fonalukról, az Evolution-ról kapta a nevét a bejegyzés. Amíg végigolvastam, hogy hányféle fonalra, vastagságra és változatban készítik (fonalat és rovingot is festenek), elfáradtam. Egy példa a színátmenetre:

A szép színátmenet lényege, hogy harmonizáló színek legyenek, amelyek finoman úsznak át egymásba. Úgy is lehet átmenetet festeni, hogy egyszer csak más színű lesz a fonal, de az nem nagy varázslat, annyi az előnye, hogy nem kell másik színű gombolyagot bekapcsolni a munkába horgolás vagy kötés közben. Na, ezt a legnehezebb festeni. Előnye, hogy nagyon egyedivé tesz minden munkát (leginkább az egyszerű kötött cuccon mutat jól), hátránya, hogy nehéz kiszámolni, mihez mennyi kell, és kitalálni, hol fog megjelenni a színátmenet a munkánkban. Ezért érdemes ezekhez kiegészítő színt használni, vagyis az egyik színből, ami van a színátmenetesben, nagyobb mennyiséget venni/készíteni.
"Self striping"-ot sokkal könnyebb festeni, mármint technikailag, ennél váltakoznak a színek, nekem az tetszik, amiben minél kevesebb van. Hasonlót kezdő fonalfestők is tudnak készíteni. Hasonlót...


Nagynéném jóvoltából én is horgoltam ezt-azt a Twisted Fiber fonalból.
Egy Seraphina kendőt:


Egy sapkát (ezt már csak maradékokból) és egy nyakmelegítőt:


Van még egy Rovingom, amiről azt képzelem, hogy egyszer saját kezűleg fogom megfonni...

A másik kedvenc fonalfestőm a Yarnista. Két dolog miatt szeretem: az egyik, hogy utánozhatatlan színeket alkot, a másik, hogy baromi vicces. A blogja rendkívül szórakoztató. A fonalai pedig... gyönyörűek. Halkan jegyzem meg, hogy szerintem nem véletlen, hogy színváltós fonalakat fest, mert mint említettem, ezek az egyszerűbben megfesthetők, mármint a színátmeneteshez képest. Amúgy igazi WAHM (work at home Mom), aki most várja negyedik gyermekét, és egyedül építette fel az egész festősdi bizniszt. Múltkor olvastam, hogy most adta el a kb. 6.500-as számú fonalgombolyagot (ami 100 gramm). Egyik kedvenc színem Eilin, fonalként, majd megkötve:


Hm. Azt hiszem, a post elején azt írtam, hogy rövid leszek. Nem sikerült...

4 megjegyzés:

 1. Nyáron lesz rokkám, szívesen látlak jó időben egy kávéra (sajna nem klúni :) ) a fonás mellé, jövőre meg igazi birkanyírós bulit tervezek (idén nem, mert sűrű a május így is), van fekete bari is, szerintem téged is meghívlak, és akkor lehet fonalad az elejitől kezdve sk módon :) még nyírhatod is, ha akarod :D Na? :)

  VálaszTörlés
 2. Macy, erre nem mondhatok nemet, de nem is akarok! Egyébként most jön egy rokkám, de régi, meg kell nézetnem hozzáértővel, hogy van-e értelme felújítani.
  Nagyon szeretném az egész folyamatot végigcsinálni, a nyírástól a kész horgolmányig, beleértve a fonást és festést. Priceless lesz, szerintem hívj meg:)
  Kávét hozok :D
  hogy fest az ember fekete bariszőrt...?

  VálaszTörlés
 3. Orsi, válaszoltam a kommentedre, remélem, hamarosan találkozunk. Csillaghegyen legutóbb festős buli volt, mert engem is el lehet varázsolni a színátmenetes fonalakkal. Igazi színterápia.
  Szépeket horgoltál!!!

  VálaszTörlés
 4. De örülök, hogy írtál, Adrienn! Sajnos lemaradtam a fonalfestős buliról akkor ezek szerint, de sajnos most is le fogok , mert elutazunk. Szomorú vagyok, de biztos vagyok benne, hogy amint tudok, megjelenek Csillaghegyen:)

  VálaszTörlés

Hozzászólásodat ellenőrzés előzi meg:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...